„Daca nu schimbi directia, vei ajunge in locul spre care te indrepti.” - Lao Zi

”Ai simtit in vreun moment al vietii tale, ca ti-ar place sa fii un Om mai bun? Ti-a venit vreodata in minte o imagine cu tine mai bun decat esti? Te-ai considerat macar o data superior celorlalti si totusi ceva in tine striga ca poti mai mult, ca superioritatea ta este doar de fatada?

Cand ai fost entuziasmat ultima data? Cand ai fost happy ultima data? Cine era langa tine, unde erai, cum te simteai in interior?

Multi oameni au tendinta sa ia „de-a gata” cam tot ce au in viata lor, fara a se opri o clipa sa aprecieze cu adevarat si sa fie recunoscatori.

Cum ar fi sa te opresti totusi o clipa?

Iti propun un exercitiu de recunostiinta pe care il poti face in orice zi.  Imagineaza-ti ca ai pierde pe rand unul din lucrurile pe care consideri ca le ai ,,de la sine” in viata ta, cum ar fi casa ta, masina,job-ul curent, familia, vazul, auzul, abilitatea de a merge sau orice altceva iti ofera confort acum. Apoi, imagineaza-ti ca ai recapata pe rand fiecare din aceste lucruri…cata recunostiinta ai avea? 

 

O alta perspectiva ar fi sa descoperi ca bucuria sta in lucrurile mici, nu neaparat in realizarile mari, altfel spus sa nu te mai plangi de viata ta mintindu-te ca intr-o zi cand vei obtine X, atunci o sa fii fericit.

Ba mai mult, exersand sa fii atent la bucuriile mici vei descoperi mai multe despre ce iti doresti Tu cu adevarat.  Ce anume iti garanteaza ca o anumita situatie in viitor te va schimba? Ce ar trebui sa se intample in viata ta sa devii un Om mai bun? Cat timp esti dispus sa te mai plangi de viata ta? Cata suferinta ar trebui sa mai induri ca sa poti striga : Gata, nu mai pot!?

Cand suntem provocati sa facem fata unor probleme, abordarea pozitiva nu este negarea problemei. Ok, este o problema, si cum ar fi sa ma intreb : „Ce este bun in toata situatia asta?”, „Ce pot invata din asta?”, „Ce beneficiu imi aduce?”. Oamenii care au devenit mai buni in oricare din aspectele vietii lor pot confirma ca au crescut doar printr-o astfel de perspectiva, una creatoare, care lasa posibilitatile sa se manifeste.

Sincer, acum uitandu-ma in urma mi-a luat milioane de ani lumina sa aflu despre mine cum poti iubi oamenii si tot ce am deja in viata mea. Ma refer, sa-i iubesc cu adevarat pentru ceea ce sunt dincolo de serviciile pe care mi le ofera sau iubirea pe care mi-o daruiesc. Atasamentele nu ne fac oameni mai buni, ne leaga de oameni si situatii. Un om atasat de trecut nu poate zbura catre ceva mai bun, ramane captiv in problemele interminabile si repetitive.

Am inteles ca nimeni nu-i este dator nimanui cu nimic, si mai mult ca orice om este atat de bun cat poate in orice moment al vietii lui.

Chiar si oamenii care nu fac mai nimic sau nimic, atat pot face. Si ca sa-i poti ajuta sa faca mai mult este impotriva liberului arbitru, ar insemna sa-i controlezi si sa-i fortezi impotriva vointei lor.

Si tu iti doresti cateodata sau poate mai des sa devii un Om mai bun, cateodata iti iese, alteori nu. Te judeci pe tine sau dai vina pe ceilalti, ambele variante iti consuma energia inutil.

E drept ca suntem tentati sa rezolvam problemele altora, sa ne asumam „gunoiul” altora sau sa ne evaporam din problema.

Cum ar fi sa te opresti din blamare sau auto-invinovatire si sa te uiti altfel la „problemele” din viata ta. De la „e vina mea, as fi putut face mai mult,n-am fost in stare…” la „ce as putea face,incepand de acum, diferit?”. De la „eu am facut tot ce am putut, nu este vina mea” la „este ceea am obtinut, nu ma multumeste, cum pot face de acum altfel?”.

Introspectia este necesara in viata noastra atunci cand ne dorim sa devenim oameni mai buni, ea ne da informatii despre ce anume nu ne ajuta si ne arata ce ne dorim sa se petreaca diferit in viata noastra.

Evolutia implica renuntare, nu sacrificiu.

Ideea de „sacrificiu” ne-a fost inoculata de mici copii. Atunci cand stii ce vrei de la viata, acest termen dispare din ecuatia vietii. Cum ai putea considera un „sacrificiu” sa renunti la ceva ce nu este sanatos pentru tine sau nu te mai ajuta in drumul tau spre obtinerea a ce iti doresti?

Ai nevoie de timp pentru a invata ceva nou si consideri ca ti-ai sacrifica timpul petrecut cu prietenii…? Ai vrea mai mult timp petrecut cu familia si consideri ca ti-ai sacrifica cariera…?Ai vrea sa fii mai relaxat dar astepti sa iti fie marit salariul, ca atunci vei scapa de griji…? Oricare ar fi ideea ta despre ce sacrificiu, sa lamurim un aspect. Prin definitie, sacrifiu este o ,,renuntare voluntara la ceva(pretios sau considerat ca atare) pentru binele sau in folosul cuiva sau a ceva”. 

Si atunci? Cand scopul este binele tau sau al altcuiva drag tie, te ajuta mai mult sa te focusezi pe ce castigi decat pe ce pierzi. Cand consideram ceva drept sacrificiu, este pentru ca ne simtim fortati sa facem un anume lucru, doar pentru ca nu avem atentia in directia potrivita.

Martirii nu au fost fericiti in timpul vietii lor. Martirii isi sacrifica tot ce au drag pentru convingerile lor personale. Lumea nu are nevoie de martiri, are nevoie de eroi. Lumea toata si lumea ta, are nevoie de tine mai bun, mai uman, mai hotarat, orientat spre actiune intr-un mod care sa nu-i raneasca pe ceilalti, ci sa-i ajute sa se ridice cand vor. 

Primul pas in devenirea Ta este constientizarea potentialului, prin inventarierea a tot ce ai deja in viata ta. Recunostiinta pare a fi doar o aberatie a spiritualitatii pentru multi oameni, in dezvoltarea personala este insa piatra de temelie a unei identitati ideale. 

Inlocuieste macar o zi nemultumirea cu aprecierea in tot ce faci!

Vezi ce se intampla daca te focusezi pe calitatile celorlalti si daca extragi acel lucru bun din orice ti se intampla azi.

 

 

Vrei sa faci o schimbare in viata ta?

Ai o intrebare?​

Servicii de Life Coaching