Coaching-ul este o arta de a facilita o descoperire asistata

Coaching sau psihoterapie?

Una dintre cele mai frecvente conceptii gresite despre life coaching este ca ar fi tot o forma de terapie psihologica, deghizata sub un alt nume, mai comercial. Ba chiar mai rau, o terapie de la un practicant nelicentiat in psihoterapie. In realitate, life coaching-ul este cu adevarat un serviciu unic, conceput pentru a ajuta oamenii sa ajunga la rezultate care le vor aduce succes și implinire, in orice, si in toate domeniile vietii. Iata cateva dintre diferentele dintre life coaching si terapie.

 

Ce face un Life Coach?

 

Diferența dintre un life coach si un terapeut este ca un life coach te insoteste intr-un proces de evolutie personala care poate fi pe termen lung sau scurt, in loc de sesiuni regulate.

In cadrul sesiunilor individuale de life coaching, un client lucreaza cu un antrenor al mintii, care nu este un profesionist din domeniul sanatatii, pentru a clarifica obiectivele, pentru a identifica obstacolele si comportamentele problematice, in scopul de a crea planuri de actiune concrete pentru a obtine rezultatele dorite.

Procesul de instruire ia punctul de plecare actual al clientului ca un teren neutru acceptabil si este mai bazat pe actiunile curente. 

Un life coach ii invata pe clienti tehnici care sa le permita acestora sa preia controlul vietii lor si sa dezvolte strategii pentru indeplinirea obiectivelor.

ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE COACH SI TERAPEUT

 

Fundamentele Life coaching-ului sunt ceea ce il distinge de terapie. 

Un coach nu diagnosticheaza persoanele cu care lucreaza, in timp ce terapeutii stabilesc diagnostice, astfel incat pacientii lor sa poata fi tratati clinic.

Terapeutii analizeaza trecutul clientului ca instrument de intelegere a comportamentelor prezente, in timp ce un life coach identifica si descrie comportamentele problematice curente, astfel incat clientul sa poata lucra pentru a le modifica. 

Cu alte cuvinte, terapeutiii se concentrează pe „de ce”apar anumite tipare comportamentale, iar antrenorii lucreaza la „cum” schimbam ce nu ajuta in prezent.

Terapia si life coaching-ul au si puncte comune, ambele lucrand cu notiuni de constient, subconstient individual, subconstient colectiv.

Cu toate acestea, fie ca alegeti sa lucrati cu un life coach sau cu un terapeut, ambele au ca scop deschiderea posibilitatilor clientilor spre schimbari pozitive in viata lor si sa devina mai productivi. In timp ce terapeutii diagnosticheaza si trateaza din punct de vedere medical, trebuie subliniat faptul ca nu toti clientii care opteaza pentru psihoterapie sunt bolnavi! 

Mulți oameni sanatosi cauta serviciile atat ale terapeutilor, cat si ale antrenorilor personali.

 

AR TREBUI SA TE ADRESEZI UNUI TERAPEUT SAU UNUI LIFE COACH?

 

Desigur, decizia de a te adresa unui terapeut sau unui coach este una foarte personala. Ai putea sa iti imaginezi ca urmeaza sa escaladezi singur un munte foarte inalt. Ai avea ca variante sa iei cu tine un ghid expert al zonei(bastinas) sau un medic. Ce ai alege? Care dintre acestea va fi cel mai util in timpul expeditiei?

Teoretic, daca nu esti intr-o forma fizica buna, un ghid nu te-ar ajuta prea mult. Este necesar sa ai o stare de sanatate optima pentru a urca ,,muntele”, si daca nu o ai, ai putea sa te adresezi unui medic inainte de a incerca ceva mai provocator in viata ta.

Daca insa esti intr-o forma fizica buna si ai nevoie de cineva care sa te ajute cu strategia de alpinism si care sa iti ghideze directia si rezerva de resurse, atunci cel mai util ar fi ghidul cu experienta.

Metaforic, in exemplul acesta, terapeutul este medicul. El sau ea te ajuta sa te descurci destul de bine pentru a face fata provocarilor majore din viata ta, explorand sanatatea ta mentala si emotionala. Coach-ul, pe de alta parte, este ghidul expert care cunoaste foarte bine drumul, eventualele pericole si te ajuta sa iti folosesti toate resursele interioare si exterioare pentru a ajunge in varf.

Desi terapia si life coaching-ul au puncte comune, adresandu-se clientilor cu probleme similare , este esential sa retinem ca tehnica aplicata nu este aceeasi. Pe scurt, psihoterapia se axeaza pe ,,ce a cauzat problema”. Life coaching-ul se axeaza pe ,,cum rezolvam cu ce avem problema”

Vrei sa faci o schimbare in viata ta?

Ai o intrebare?​

Servicii de Life Coaching