Ce este NLP?

Programarea neuro-lingvistica sau NLP, valorifica puterea limbajului pentru a sparge barierele mentale pe care ni le cream fara sa fim constienti. Sa „iti indeplinesti visele” si sa iti atingi potentialul maxim poate parea imposibil, insa un practicant calificat poate folosi aceasta tehnica pentru a te ajuta sa realizezi ca singurul lucru care te opreste acum sa ai viata pe care ti-o doresti esti TU insuti.

Numele de „programare neuro-lingvistica“ vine de la cele trei domenii pe care le reuneste: „Neuro” deriva din neurologie si se refera la modul in care colectam informatii din lumea exterioara, folosind cele cinci simturi ale noastre. „Lingvistic” se adreseaza studiului limbajului, referindu-se la modul in care dam sens informatiilor respective organizandu-le in structura limbajului. In cele din urma, „programarea” este modul nostru de a controla ceva. Aceasta se refera la modul in care interpretam lumea si la modul in care ne controlam actiunile, alegerile si comportamentele zilnice.

 

N

neurologie

Mintea si cum gandim.

L

lingvistic

Cum utilizam limbajul si cum ne afecteaza acesta.

P

programare

Cum ordonam actiunile noastre pentru a ne atinge scopurile.

 

De ce  NLP si cum functioneaza?

NLP este considerat a fi unul dintre cele mai utile si accesibile instrumente care provin din psihologia moderna si poate ajuta cu:

  • diminuarea si eliminarea stresului
  • imbunatatirea sentimentelor de empatie
  • imbunatatirea abilitatilor de comunicare
  • rezolvarea tiparelor de relatii distructive

NLP ne invata cum schimbarea modului in care percepem lumea ne poate determina sa ne adaptam si sa adoptam comportamentele corespunzatoare pentru a trai viata la care visam.

Un coach NLP va incuraja clientii sa isi transforme convingerile de sine si sa se mute din zonele lor de confort. Ruperea acestor bariere ajuta doar la dezvoltarea unei vieti mai pline, mai fericite si infinit mai satisfacatoare.

 

 

Programarea neuro-lingvistica a luat nastere in 1976, cofondatori fiind  Richard Bandler si John Grinder. Abordarea lor a fost usor diferita fața de abordarea stiințifica in general, in sensul in care, ei au inceput sa studieze cei mai buni terapeuti ai vremii, sa vada ce fac acestia, sa sistematizeze ce fac ei si apoi sa conceapa strategii care funcționeaza.

Astfel, pentru un moment, nu i-a interesat fundamentul stiintific, ci doar rezultatul final si anume: Ce fac acestia de au rezultate? Printre acestia se numara: Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) si Milton Erickson (hipnoterapie).

 

NLP este o practica vasta si complexa, insa ideile fundamentale din spatele acesteia pot fi impartite in trei parti: subiectivitate, harti si limbaj.

 

   1.  NLP si subiectivitatea

Imaginati-va urmatoarea situatie: doua persoane au fost concediate. Din cauza lipsei cererii de munca in oricare dintre locatiile lor actuale, ambii au fost fortati sa se mute din zona pentru noi oportunitati.

Persoana A este initial suparata de concedierea neasteptata, dar s-a obisnuit cu ideea. Profita la maximum de timpul liber, cautand o noua casa si asteptand nerabdator intrarea intr-un nou cerc social. Noua slujba are mai putini bani, dar zona este mai ieftina, asa ca au ramas bani pentru lux. Dupa ce s-a gandit la situatie, persoana A a reusit sa transforme potentiala lovitura de stima de sine si sursa de anxietate intr-o experienta noua, pozitiva.

 

Persoana B nu se descurca bine. Concedierea a fost o lovitura pentru stima de sine si simte ca noul loc de munca de grad inferior este un semn de esec. Aceasta pierdere a increderii in sine si a valorii de sine a provocat o distragere a atentiei si, in curand, cand a venit timpul sa faca mutarea in noua locatie, lucrurile nu mai stau ca la Persoana A. Persoana B a stat prea mult trista, nu a planificat mutarea si a fost fortata sa ia o decizie rapida asupra unei case mult mai mici decat si-ar fi dorit. Persoana B se simte singura si anxioasa datorita circumstantelor la care a fost expusa.

Morala acestei povesti este ca, indiferent de ceea ce se intampla cu o persoana in timpul vietii sale, modul in care percepe situatia afecteaza experienta.

 

 Dar este chiar atat de usor sa iti schimbi perspectiva asupra lumii? Si ce determina modul in care ne vedem vietile?

 

   2.  Hartile NLP

Hartile NLP (cunoscute si sub numele de modele) sunt urmatoarea componenta din spatele tehnicii. Ideea este ca fiecare dintre noi are o harta unica care marcheaza calatoria vietii noastre.

Un coach NLP foloseste ideea unei harti pentru a ilustra modul in care putem vizualiza doar propriile noastre reprezentari ale lumii, nu lumea in sine. Ganditi-va la asta ca si cum am purta cu totii ochelari care arata doar anumite parti ale lumii. 

Chiar daca doi oameni stau unul langa altul, asistand la acelasi eveniment, ambii vor iesi cu o experienta diferita. Indiferent daca suntem constienti sau nu, fiecare eveniment din viata noastra are impact asupra viitorului nostru intr-un fel. Acestea pot fi credintele, comportamentele, reactiile noastre sau deciziile pe care le luam, dar fiecare isi va pune amprenta asupra viitorului nostru.

 

Aceasta intelegere este fundamentala pentru NLP. Un practicant va folosi NLP pentru a intelege cum si de ce clientii se „invart in cerc” sau „se blocheaza intr-o rutina”. Unii s-ar putea simti limitati, de parca le-ar lipsi abilitatea sau valoarea pentru a-si atinge obiectivele. Desi aceasta poate sa nu fie alegerea lor, poate fi rezultatul a ceva ce s-a intamplat in trecut. O respingere aspra, o pierdere personala sau poate o stanjenire publica ar fi putut lasa o urma pe harta lor, impiedicandu-i sa avanseze in viitor.

 

   3. Limbajul NLP

Ultima teorie din spatele coaching-ului NLP este ca orice persoana poate depasi limitele hartii ei prin „reprogramarea sistemelor de control intern”. Limbajul ne ofera capacitatea de a formula, exprima si comunica gandurile noastre, ne structureaza lumea si sensul ei. 

Prin modificarea utilizarii limbajului, o persoana isi poate extinde limitele hartilor si poate face primii pasi pentru a incepe modificarile pe care doreste sa le faca. De exemplu, ganditi-va la cuvantul „esec” – ce inseamna acest lucru pentru tine? 

Pentru unii, cuvantul poate reprezenta dezamagire, tristete si poate declansa senzatia de scufundare in stomac. Aceste asociatii pot modifica modul in care vor reactiona la un esec – sau la un risc de esec – in viitor. Cu toate acestea, altii pot asocia cuvantul cu noi inceputuri, un inceput proaspat si o alta experienta de viata.

 

Prin modificarea modului in care diferite cuvinte si asociatii de cuvinte modeleaza reteaua de vocabulare a unei persoane, acestea pot incepe sa schimbe modul in care gandesc si perceptia lor asupra lumii.

 

Ce face un coach NLP?

Oamenii comunica sentimentele in moduri diferite. Cele mai multe dintre aceste sentimente sunt de fapt comunicate inconstient, fie prin ton, volum, ritm, expresii faciale, limbajul corpului si cuvinte.

Practicantii NLP sunt instruiti sa recunoasca aceste indicii subtile, inconstiente, astfel incat sa poata intelege cum se simte clientul lor. Un practicant poate identifica credintele limitative pe care si le-au pus clientii prin dezvaluirea hartii mentale a clientului si prin colaborarea cu acestia pentru a merge mai departe.

Cele mai comune trei tipuri de credinte limitative includ:

  • lipsa de speranta
  • lipsa de valoare
  • neajutorarea

Este usor pentru oameni sa se pregateasca pentru esec daca gandesc in mod constant ganduri negative, avand convingeri precum „Nu sunt suficient de bun” sau „Alti oameni sunt mai buni decat mine” care pot limita experienta si sansele de realizare a oricarui obiectiv propus.

 

 

 

In NLP, credintele sunt tratate ca ceea ce noi numim pre-presupozitii – nu ca fapte sau adevăruri. In esenta, aveti de facut o alegere constienta despre ceea ce credeti si, daca nu va plac rezultatele obtinute dintr-o credinta, aveti flexibilitatea de a o schimba.

Tehnica NLP devine tot mai populara deoarece se concentreaza asupra viitorului iar rezultatele sunt rapide comparativ cu alte forme de terapie. 

Avantajul principal este ca in loc sa se dezgroape amintiri si traume din trecut, sedintele de coaching NLP se axeaza pe explorarea posibilitatilor si solutiilor viitoare. Coaching-ul NLPpresupune ghidarea clientului spre noi oportunitati si extinderea perceptiilor, in detrimentul identificarii experientelor neplacute din trecut care au cauzat blocajele.