Cresterea si educarea copiilor este, fara nici o indoiala, cea mai plina de satisfactii dar si cea mai provocatoare aventura din viata unei persoane. Iti amintesti primele ore cand ai devenit parinte? Iti amintesti iubirea neconditionata pe care ai avut-o pentru noua creatura minuscula, care nu facea altceva decat sa manance, sa doarme si sa planga? Incearca sa iti amintesti si presiunea responsabilitatii pe care o aveai atunci, in fata celei mai mari misiuni din viata ta, aceea de a fi parinte. 

Ei bine, poate nu e cazul tau, insa  pentru majoritatea parintilor sunt momente infricosatoare, si mai ales la primul nou-nascut. Cat de usor ar fi daca la nastere copilul ar fi insotit de un manual de instructiuni?☺️

 

Cel mai adesea, parinții au dificultati in a mentine in echilibru responsabilitatile de la locul de munca, partenerii, relatiile, situatia financiara si copiii. De asemenea, se lupta sa atraga resurse noi sau sa se descurce cu orice resurse au pentru a satisface nevoile copiilor lor. 

Aceasta situatie este reflectata de comportamentul si starea de spirit a copiilor lor, cauzand adesea si mai multa nefericire, frustrare si indoiala de sine. 

 

 “Sunt doua daruri pe care ar trebui sa le oferim copiilor nostri: aripi pentru a zbura si radacini pentru a se intoarce acasă 

Hodding Carter

“Copiii nu sunt singurii care cresc. Si parintii cresc. Tot asa cum noi ne privim copiii, sa vedem ce fac cu vietile lor, tot asa ne privesc si ei pe noi, sa vada ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei sa ajunga pana la stele. Tot ce pot face este ca eu sa ma-ntind spre ele.„”  – Joyce Maynard

Provocarile care apar in relatia parinte-copil si in viata proprie a copilului,din copilarie si pana in faza de adult, consuma foarte multa energie, si uneori, epuizati, parintii apeleaza la psiholog pentru copilul lor.

Din propria experienta traita pana acum in procesul de crestere al celor 3 copii, cat si in calitate de psiholog clinician in formare, consider ca parintii detin cel mai important rol in dezvoltarea sociala si psihologica a copiilor lor, si in consecinta singurii capabili cu adevarat sa isi ajute copii. 

Ceea ce parintele este, face si crede joaca un rol mai semnificativ pentru copil decat ceea ce este, face si crede un psiholog. 

Si tu, si eu, cu totii am fost copii si ne-am dorit ca parintii nostri sa ne inteleaga mai bine, sa ne ofere afectiune, suport, si chiar sa ne stabileasca anumite limite. Abordarea relatiei parinte-copil in coaching are la baza premisa gasirii celor mai bune strategii de parenting pentru un viitor de succes, pornind de la situatia actuala. 

Orientarea sedintelor de coaching este spre solutii concrete, rezultate rapide si tehnici pe care parintele le poate ulterior aplica in viata de zi cu zi.

Optand pentru sedinte de coaching, in loc de terapie, copilul nu se va mai simti ,,defect”, neadaptat sau neinteles in relatia cu parintii. 

Beneficiile sedintelor de Coaching in Parenting

Asa cum te-ai putea astepta, toata lumea doreste ceva diferit si rezultatele obtinute vor fi in consecinta diferite. Beneficiile coaching-ului vor aduce o schimbare majora in viata ta si a copilului, de la acuzatii la asumarea responsabilitatii, de la depresie la motivatie, de la confuzie la claritate, de la esec la succes, de la tristete la fericire. Pe langa aceste transformari esentiale, aplicarea tehnicilor de coaching in parenting va pot oferi si alte beneficii:

 • imbunatatirea relatiei parinte-copil pe termen lung, si foarte lung
 • abilitatea de a gestiona mai bine timpul, devii mai eficient

 • mai mult timp liber pentru tine, timp de calitate cu familia si timp pentru hobby-urile tale
 • o perspectiva pozitiva asupra vietii, care se va reflecta si va creste in toate domeniile vietii
 • mai multa incredere in tine ca individ, si ca parinte
 • cresterea puterii de concentrare (focus)
 • amplificarea energiei
 • mai multi bani (desi nu ne place sa recunoastem, banii pot cumpara fericirea atunci cand sunt folositi in scopuri pozitive)
 • o mai buna cunoastere de sine si control emotional
 • imbunatatirea abilitatilor de comunicare
 • o mai buna intelegere a limbajului iubirii si cum anume sa il folosesti in relatia cu copilul
 • o perspectiva pozitiva asupra relatiilor cu ceilalti oameni
 • o mentalitate orientata spre succes in toate ariile vietii curente