Realitatea pe care Tu o stii este defapt Perceptia Ta despre realitate. Ce Vezi tu nu este Realitatea 

Hmm, sigur ca ai putea spune ca nu este asa, ca sunt anumite lucruri care sunt reale pentru toti si ca mai sunt si aspecte pe care le percepem diferit, sau ca avem o serie de convingeri care ne fac sa vedem anumite parti ale realitatii in mod diferit.

„Cum stau lucrurile defapt? Noi oamenii avem 5 simturi (vaz, auz, gust,miros, tactil). In plus, se presupune ca ar mai fi si un al saselea simt, insa momentan ne raportam la cele 5 pe care le cunoastem. Fiecare din aceste simturi detin propriile filtre, care capteaza informatia din mediu si o transmit mintii noastre.

 

Etapele perceperii Realitatii

 

1.  Prima etapa este captarea informatiei din mediul extern

Informatia este captata prin cele 5 simturi:

  • Vederea – Informatia vizuala
  • Auzul – Informatia auditiva
  • Atingerea – Informatia kinestezica
  • Mirosul – Informatia olfactiva
  • Gustul – Informatia gustativa

Simultan cu captarea, informatia este trecuta printr-o serie de filtre interne.

In fapt, tot ceea ce noi definim ca si realitate ne este dat de aceste 5 surse de informatii, care trec prin aceste filtre interne, filtre care depind de starea noastra emotionala prezenta: amintiri proprii, decizii proprii, convingeri, valori, identitate etc.

Aceasta explica de ce fiecare om reactioneaza diferit in situatii identice, sau altfel spus, daca schimbam filtrul prin care trece informatia, schimbam raspunsul intern. 

 

2.  Reprezentarea interna

Creierul codifica informatia despre un obiect sau eveniment, sub forma unor reprezentari interne, raportat strict ca raspuns propriu la stimulul extern (experienta personala anterioara cu stimulul,amintirile, credintele, valorile, etc).

 

3.  Modificarea starii

Reprezentarea interna proprie nou creata modifica starea prezenta fiziologica a persoanei, modificand implicit comportamentul.

Aceste etape le-am notat doar, pentru ca sunt multe alte detalii care au importanta doar in aplicarea tehnicilor de reprogramare.

 

In concluzie, important este sa retii  ca poti percepe doar ceea ce este deja in mintea ta. Aceste principiu a fost pentru prima data relatat de C.G. Jung, care spunea ca „ putem percepe doar ceea ce suntem”. Cu alte cuvinte, ceea ce percepem din afara noastra este ceea ce noi suntem in interior. Nu putem percepe nimic din exterior daca nu exista deja in mintea noastra.

Aplicand acest principiu care spune ca „perceptia este proiectie”, Jung afirma ca trairile negative pe care o persoana le are in raport cu o alta persoana, pe care o percepe foarte enervanta,de exemplu, ne indica cu si mai mare siguranta ca sunt o proiectie interna.

Nu poti recunoaste o calitate sau un defect in alta persoana, daca nu cunosti in tine acea calitate sau defect.

In momentul in care constientizam ca realitatea este asa cum o percepem in mod inconstient, ca este o „halucinatie personala”, putem face schimbari. Cum? Schimbam filtrul, ca si cum ti-ai schimba lentila la ochelari. Tot secretul este sa vrei sa devii constient de realitatea pe care ti-o creezi singur.

Alte exemple, 2 persoane se uita la acelasi film si la final fiecare intelege diferit mesajul sau cel putin nu identic, o zi friguroasa este perceputa de o persoana ca fiind ceva placut, alteia ca ceva ingrozitor, o despartire pentru cineva poate fi o usurare, pentru altcineva poate fi o experienta traumatica. Si tot asa, exemplele ar putea continua la nesfarsit, sustinand conceptul ca felul in care percepi realitatea este propria proiectie a ceea ce suntem in interior.

 

„Think outside the box!” 

 

Cum? Perceptia realitatii prin cele 5 simturi ne ofera experienta separarii, izolarii si a insuficientei continue. Nu ne dorim asta,daca am avea de ales nu am alege asta, nu-i asa?  atunci ce este de facut sa iesim din inchisoarea propriei minti?

In primul rand trebuie sa iti doresti sa iesi din cutie, sa contientizezi ca rulezi pe un program mental care nu te ajuta decat in supravietuire.In al doilea rand, inveti sa raspunzi realitatii,  in loc sa reactionezi la propria perceptie.

 

De exemplu, atunci cand te regasesti intr-o disputa cu cineva, sau orice alta situatie nu tocmai perfecta, primul lucru pe care l-ai putea face in mod constient este sa te opresti cateva secunde si sa iti asumi responsabilitatea, intrebandu-te: „Cum anume am ajuns in aceasta situatie? De unde stiu eu ca am dreptate? Ce cred eu despre subiectul nemultumirii mele? Cand am mai experimentat asta, si daca nu am trait eu, de unde stiu ce cred ca stiu? Ce simt acum? Cand am mai simtit asta?”  Un soi de dialog interior rapid care te transforma din actor in observator, ca si cum ai pune pe pauza un film.

Exersand in viata de zi cu zi, vei vedea ca perceptia ta se va schimba, intelegand ca tu ai telecomanda, ca tu poti alege ce se intampla in filmul tau. Vrei drama, comedie, actiune, supereroi, romantism? Le poti trai pe toate constient, asta e marea diferenta, Alegerea ta!  

Intelegerea acestui concept ne schimba perceptia asupra Realitatii celorlalti, ceea ce inseamna ca putem accepta ca fiecare persoana are dreptate din perspectiva personala. Se dizolva dualitatea, bun/rau, corect/incorect,frumos/urat, etc. si se creaza un program mental al Unitatii, din care putem extrage toate Posibilitatile.